Big Bang

Videnskaben ved ikke præcist, hvordan Universet blev til. Den mest udbredte forklaring er den såkaldte Big Bang-teori.

Ifølge denne blev Universet dannet for omkring 13,8 milliarder år siden. På dette tidspunkt var Universet ufatteligt tæt og varmt og fyldte næsten ingenting. Her blev de lette grundstoffer, brint og helium, dannet.

Big Bang-teorien fortæller ikke noget om, hvordan og hvorfor Universet blev til, men kun om, hvad der er sket efter Big Bang.

Med Big Bang opstod ikke kun selve Universet, men også tiden. I et videnskabeligt perspektiv giver det derfor ikke mening at spørge om, hvad der var før Big Bang. Tiden, som vi kender den, eksisterede simpelthen ikke før Big Bang.

Lige meget i hvilken retning vi kigger, ser det ud som om de galakser, vi observerer, bevæger sig væk fra os. Det er ikke galakserne, der bevæger sig, men derimod Universet, der bliver strakt i alle retninger. Man ved altså, at Universet udvider sig, men astronomerne ved ikke, om det vil udvide sig for evigt, eller om det en dag vil stoppe.

Vi ser kun en lille del af universet. Langt størstedelen af Universet består såkaldt mørkt stof og mørk energi. Vi kan ikke se det, og man ved ikke præcis, hvad det er. Det mørke stof holder sammen på galakserne. Tyngdekraften fra massen af det synlige stof i en galakse er nemlig ikke nok til at holde stjernerne på plads.

Kilder: www.rummet.dk, www.videnskab.dk, www.planetarium.dk